artykuł nr 1

ZAGROŻENIE PTASIĄ GRYPĄ

UWAGA !!!

JAK ZABEZPIECZYĆ DRÓB PRZED GRYPĄ PTAKÓW ?

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kłobucku biorąc pod uwagę konieczność wprowadzenia działań zapobiegawczych , mających na celu ochronę zdrowia ludzi i zwierząt , związaną z zagrożeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków oraz ograniczenie bardzo dużych strat ekonomicznych spowodowanych ewentualnym wybuchem choroby , przedstawia zalecenia umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby. Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt( drobiu) są ptaki wolnożyjące , będące bezobjawowymi nosicielami ptasiej grypy .

Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu to :

-gwałtowny spadek produkcji jaj , miękkie skorupy jaj -objawy nerwowe -zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków

-silne łzawienie , obrzęk zatok podoczodołowych – kichanie -duszność -biegunka

Padnięcia mogą być nagłe , bez widocznych objawów . Śmiertelność może dochodzić do 100% .Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt ( woda do picia , pasza) z migrującymi ptakami dzikimi , zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenianie wirusa może następować również poprzez skażoną paszę , sprzęt i środki transportu . Bardzo ważna rolę w rozprzestrzenianiu wirusa odgrywa człowiek .

Główne zalecenia Inspekcji Weterynaryjnej :

? Izolacja drobiu od czynników zewnętrznych – przetrzymywanie ptaków w zamknięciu

?Ograniczenie kontaktów drobiu z dzikim ptactwem

?Ograniczenie „lotowania” gołębi

?Zabezpieczenie pojemników z woda i pasza dla drobiu lub przetrzymywanie wewnątrz budynków w celu ograniczenia dostępu do nich dzikim ptakom, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa ( zbiorniki wodne i rzeki)

?Ograniczenie do niezbędnego minimum liczby osób zajmujących się obsługa drobiu wraz z wykluczeniem osób które utrzymują drób we własnych zagrodach

?Rozłożenie przed wejściem do budynków fermy drobiu mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym

?Założenie śluz dezynfekcyjnych przed wejściem do budynków fermy drobiu

?Zakaz wjazdu pojazdów na teren fermy poza działaniami koniecznymi

?Obowiązkowa dezynfekcja pojazdów wjeżdżających na teren fermy

?Rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren fermy

?Konieczność używania odzieży ochronnej przez wszystkie osoby znajdujące się na fermie po wcześniejszym pozostawieniu własnej odzieży w szatni

?Konieczność dokładnego mycia i dezynfekcji rak przed wejściem do obiektów , w których utrzymuje się drób

?Osoby bezpośrednio stykające się z drobiem na fermach nie powinny mieć kontaktu z innym ptactwem np. gołębiami

Nieprzestrzeganie powyższych zaleceń może powodować wzrost zagrożenia ptasia grypą a co za tym idzie stratami ekonomicznymi powodowanymi szerzeniem się choroby wśród ptaków .

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kłobucku zapewnia że nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów ptasia grypą poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów .Wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką do ubojni maja być obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii wystawiającego świadectwo zdrowia , a następnie podlegają badaniu przed i poubojowemu w ubojniach drobiu .